Milyen anyagból válasszunk sírkövet?

Az elmúlt 20 év során szerzett tapasztalattal segítünk önnek a két legfontosabb tényező, az ár-érték szerint. Kérem olvassa el figyelmesen, mert sokat spórolhat és sok bosszúságtól kíméli meg önmagát. Minden vásárlónak az a célja, hogy a legtartósabb, legszebb megoldást kapja a legjobb áron, de a gyakorlat azt mutatja, hogy valahol kompromisszumot kell kötni.

 

Műkő sírkövek:

A műkő sírkő a legolcsóbb választási lehetőség. Készülhet szürke, fehér színben, de oxid porfestékkel színezhető, így szinte bármilyen szín elkészíthető. A színes műköveknél, évek alatt minimális fakulás észlelhető. A műkő sírkő cementből, vízből és kő zúzalékból áll, betonacél vasalást tartalmaz. A kő zúzalékok színe is széles skálán mozog. A műkő sírkő élettartalmát a cement minősége és a gyártási technológia nagyban befolyásolja. A legtöbb sírköves az építőanyag kereskedésekben az aktuálisan kapható 32,5 cementel dolgozik, ami finoman szólva is hagy némi kivetni valót maga után, mert sok cement pótló adalékanyagot tartalmaz, ami olyan mint az élelmiszereknél az E-betű. Mi a legjobb minőségű 52,5 cementel dolgozunk, ami adalék mentes! A műkő sírkő élettartalma 25-35 év. A műkő sírkő 8-10 év elteltével bemohásodik, de átcsiszolva, tisztítva újszerű állapotba hozható.

 

Márvány sírkövek:

Keményebb a műkőnél, de nem annyira, hogy ne mohásodjanak. 10-15 év elteltével a pórusai fellazulnak, így a szennyeződések megtelepednek a felületen. A márvány sírkő is átcsiszolható, fényezhető, teljesen új állapotba hozható. A márvány teljes mértékben fagyálló, így hosszútávon megoldást jelenthet. Ami ellene szól, hogy az ára vetekszik a gránitéval, ami lényegesen jobb alapanyag sírkőkészítésre.

 

Burkolt gránit sírkő:

Burkolaton azt értjük, mikor a sírkeret 3cm vastag gránitból van, de belül egy beton merevítést tartalmaz, ha szakszerűen végzik el a két anyag összedolgozását, akkor ugyanolyan stabil, mint egy tömör gránit keret, de manapság a hangsúly a „szakszerű” szón van. Az utóbbi években, főként amióta az építőipar nehéz helyzetben van, elszaporodtak a kőművesből, burkolóból stb. lett sírköves „szakemberek”, de nem ritka, hogy autókereskedő nyergel át erre az ősi szakmára, mert az utóbbi 5-10 évben lehet kész sírköveket vásárolni. Ezek az emberek nulla szakmai felkészültséggel segítenek önnek. Mivel a két anyag összedolgozása időigényes, így sokan “ragasztásos” megoldást választanak, melynek tartósságáról képi illusztrációt láthat, lentebb (a sírkövet nem cégünk készítette!).

A mi vállalkozásunk nagy mennyiségű anyagot importál, ezáltal a beszállítóknál is kedvező alapanyag árakat kapunk, de a kisebb készlettel rendelkező „kollégák” – tisztelet a kivételnek – csak a vastagsági méreteket csökkentve tudnak a mi árainkkal valamennyire lépést tartani.

 

Tömör gránit sírkő:

A tömör keretes gránit sírkőnél a keret vastagság minimum 5 cm. Ez már elegendő ahhoz, hogy a rögzítő dübeleket belefúrjuk. A sírkeretek rögzítése rozsdamentes sarok vasakkal történik. Bármennyi alkalommal sérülésmentesen szét és össze szerelhető. Nyitott sírkő javasolt keretvastagsága 8-10cm, hogy a keret felülről nézve ne tűnjön vékonynak, vagy az 5cm-es függőleges keretoldalra egy vízszintes „laptakarást” kell tenni.

 

Garancia:

Mivel sok mindent megtapasztaltam az elmúlt 20 év alatt, csak megmosolyogni tudom a 20-30 vagy akár örök életű garanciával hirdető “szakembereket”. Ilyen pékből, autókereskedőből lett szakember bukása mindennapos a mi szakmánkban. Tényleg olyan ember hirdet 20 éves garanciát, aki múlt héten még egy multinál volt raktáros. Ezek a vállalkozások nemhogy a 20-30 évet, de sokszor a jövő hetet sem érik meg. A törvény által meghatározott garancia 2 év, ezt biztosítjuk ügyfeleinknek, de garancia hosszabbítás keretében ez az idő 5 évig hosszabbítható. Úgy gondoljuk,hogy nem a reklámfogásnak szánt 20-30 év garanciával kell a megrendelőt becsalogatni, mert erről a garancia vállalásról úgysem készítenek írásos kötelezettség vállalást. Szerintünk jól kell dolgozni, és akkor a garancia csak formalitás. A mi garanciális javításaink nem érik el az 1 %-ot, ami önmagáért beszél. Senki sem tökéletes és bármennyire is lelkiismeretesen dolgozik, bizony hibázhat, csak az nem mindegy, hogy a hibát egy több évtizedes múlttal rendelkező vállalkozás gond nélkül orvosolja, de egy kisebb induló cég már nem valószínű.

 

Tények és tévhitek:

Olasz, spanyol gránitok a legjobbak: Nem. vannak kollégák akik kiváló minőségű olasz, spanyol alapanyagokkal hirdetik vállalkozásukat, amivel alapjaiban nem is lenne probléma, ha ez igaz lenne.

Olaszország, Spanyolország, Belgium tranzit és feldolgozó országnak számít a köves szakmában, ami azt jelenti, hogy a minimális saját anyagukon kívül kínai, indiai, brazil, afrikai, skandináv stb. országokban bányászott követ feldolgozzák, méretre vágják, és egyik oldalát felfényezik. Innentől kezdve a kínai gránit sokak szerint olasz. A világ minden pontján bányásznak gránitot, mivel sokszor ugyanazt az anyagot az olasz és a belga feldolgozó is más névvel látja el, így gyakran előfordul, hogy ugyanannak a gránitnak több neve is van. Nem gyakorlott sírkövesek sem tudják pontosan, hogy milyen alapanyaggal dolgoznak. Minden országnak ahol gránit bányászat folyik, különböző minőségű anyagaik vannak, nem evidens, hogy ha olasz gránitról beszélünk, akkor az természetesen csak jó minőségű lehet. Ugyanez a helyzet a kínai gránittal is. “Szegény” gránit, ami évmilliók alatt alakult ki nem tehet róla, hogy azt az országot ahol “őt” bányásszák jelenleg Kínának hívják.

Ne üljünk fel mende-mondáknak, hanem válasszunk egy ismert és elismert vállalkozót, aki komoly referenciákkal rendelkezik és biztosan a legjobb ár-érték arányú megoldást kínálja, minőségi alapanyagokból Önnek.

 

Sírkőkészítő mester – és ami mögötte van!

Elmés konkurensek, akik nem rendelkeznek mestervizsgával, kitaláltak egy új titulust, ez pedig a sírkőkészítő mester cím. Ez a cím nem létezik! A sírkőkészítők vagy műkőkészítő, vagy kőfaragó végzettséggel rendelkeznek, ezen szakmákban lehet mestervizsgát szerezni. Ha valaki rendelkezik a mestervizsgára való jelentkezés kritériumával, akkor fél év felkészítő oktatás, valamint közel fél millió forint szükséges ahhoz, hogy a cím közelébe érjen. Ezért sokan vagy új mesteri címet találnak ki, amivel megtévesztik a megrendelőket, vagy az említett két szakma mesterének nevezik ki magukat hamisan.

Természetesen mestervizsga nélkül is lehet szépen, precízen dolgozni, és az említett titulus megszerzése után is lehet csapnivaló terméket kiadni a kezünkből, de erre kevesebb az esély.

A mestervizsga követelmény anno (2006) a következő volt: sikeres vizsga vállalkozás és pedagógia ismeretekből, elméleti vizsga 460 kérdés sorból, gyakorlat; mester remek készítése; barokk motívumokkal díszített műtárgytartó posztamens, valamint formázás, sablon készítés, gyártás, felület megmunkálások a vizsgabizottság előtt. Valószínű, hogy a vizsgakövetelmények elolvasása után sokan döntenek egy új cím kitalálása mellett. Mi nem akarunk többnek látszani, mint akik valójában vagyunk, de amit elértünk, ahhoz ragaszkodunk.

 

Internet – avagy a kész árverés show:

Az internet rendkívül megkönnyíti életünket, egy-két kattintás után bármit elérhetünk, elintézhetünk. De ennek az éremnek is két oldala van.

Nagyon gyakran tapasztaljuk, hogy a konkurensek a mi képeinkkel, referencia munkáinkkal hirdetik vállalkozásukat. Mivel az internetes felület bármit elbír, így könnyebb képekkel feltölteni egy oldalt, minthogy várni a saját, két kézi munkából, évek alatt összegyűjtött referenciákra. Ezért nem tudom elégszer hangsúlyozni a személyes kontaktot, a vállalkozás megismerésének a fontosságát.

Pl.: Ezen az oldalon egy Kiváló minőséget hirdető kolléga referenciái láthatóak: Szeretne ilyet? Nem ezek a képek vannak fenn a honlapján referenciaként, gondolom tudja.

hibahibahibahiba

Végezetül: a szakmáról, kövekről tudnék hosszasan regélni, de a célom nem az, hogy önt sírkövessé “képezzem”, hanem az, hogy mielőtt méltó nyughelyet állít szerette sírjára, és sok pénzt elkölt eme nemes célra, gondolja át a látott hirdetések tartalmát, személyesen győződjön meg a sírköves felkészültségéről, kérjen tanácsot, kérdezzen vissza, érdeklődjön, hogy mióta létezik a vállalkozás, és nem utolsósorban ne csak a legkedvezőbb ár megtalálása vezérelje, mert gondolom Ön is ismeri a mondást: Olcsó húsnak, híg a leve.

Várjuk elégedett ügyfeleink táborába:

Gyártó üzem és bemutató kert: 2473 Vál, Arany János u. 14.

Bemutató kert: 2030 Érd, Ercsi út 31. (a temető nagy parkoló felőli bejáratánál)

Tóth Sándor
Ügyvezető
Műkőkészítő mester
Kőfaragó
06 20/3 429 708